Saft av svarthyll
Svarthyll er et tre som helt siden middelalderen har vært kjent i Norge for å ha en "legende" kraft. Mange deler av treet har tidligere blitt brukt som legemiddel. Det aller beste synes vi er å lage saft av bærene - og det gjør du i løpet av september/oktober!
Svarthyll er opprinnelig ikke viltvoksende i Norge, men kom hit i tidlig middelalder. Den er derfor sjelden å finne viltvoksende i naturen, du finner den stort sett i tilknytning til hager. Ute i naturen vokser den stort sett der det tidligere har vært gårdsbruk eller en husmannsplass. Da er det garantert et gammelt tre som tidligere har blitt brukt som legemiddel. Svarthyllen blomstrer i juni/juli, og har modne, blåsvarte steinfrukter i store klaser i løpet av september.
For å lage saft, plukker du en passe mengde bærklaser og fyller en kjele med vann slik at det dekker bærene. Kok opp og la det småkoke i 5-6 minutter. Bærene sprekker etter hvert, men mos dem gjerne litt med en skje mot slutten av koketiden for å få innholdet godt inn i saften. Hvis du liker litt søtere smak, kan du gjerne tilsette litt sukker eller honning. Smak deg frem. Fjern bærene, og saften er klar til å drikkes. Det gjør ingenting om det er litt bær igjen i saftblandingen, det er bare ekstra snacks.
Se flere artikler om temaet friluftsliv:
Varme klær og varmeklær… er ikke det det samme da? Nei, ikke nødvendigvis! Les vår test av (nesten) cyborg-klær!
Det finnes en overflod av telt på markedet, i alle slags former og prisklasser. Men hva skal du se etter? Og hvilke fordeler og ulemper har de ulike teltene? Få noen gode tips av Børge Ousland her!
Sogndal er kjent som et mekka innen friluftslivets gleder! Her er en turbeskrivelse fra fjellet man kan se fra de fleste stuevindu i Sogndal, nemlig Storehaugen!
Vi i O-fagspatruljen elsker å være ute i friluft, og gjerne ved kysten! Her gir vi noen av våre beste tips til lærere som vil ta med elevene ut for en spennende og minnerik dag!
Hva gjør du om du er ute i naturen og har glemt kompasset? Her gir vi deg noen nyttige tips til tegn i naturen som viser hvilken retning nord og sør ligger.
Sikkerhet på sjøen er viktig! For mange er en av friluftslivets gleder å padle avgårde i kano på rolige vann. Men hva gjør du om du kantrer? Her får du oppskriften på en trygg redningsaksjon.
Har du aldri vært på isfiske før, er det absolutt noe du må prøve på! Mens vi venter på at isen skal legge seg, kan du lese denne artikkelen for inspirasjon, og lære deg tipsene som gir fast fisk!
Castorbrød (også kjent som Pelsjegerbrød) er et flott alternativ til havregrøt og annen brødbakst på tur. Frokosten tar litt lengre tid, men det smaker til gjengjeld utrolig godt. Her får du oppskriften!
O-fagspatruljen liker å benytte seg av mat vi finner i naturen og et av naturens største "supermarked" er havet. Blåskjell er enkelt å tilberede og smaker ypperlig. Lær det du trenger å vite her!
Det viktigste man kan gjøre når man er på tur, er selvfølgelig å forebygge at ulykker skjer. Likevel kan man være uheldig og skade seg! Her gir O-fagspatruljen deg oppskriften på en enkel båre å lage i naturen!
Etnefjella er kjent over heile landet som eit flott turområde. Her får du beskrivelse av ein nydelig skitur, som starter fra Rullestad og ender opp på Kyrping, via Simlebu, Sandvass og Blomstølen.
Turbeskrivelse fra en spennende høsttur i grenseområdet mellom Norge og Sverige. O-fagpatruljens generaler overlever tåke, flaggermus og “nesten-møter” med bjørn på denne flotte turen.
Her lærer du om vindstyrkene på Baufort-skalaen, og hvordan du kan vite vindstyrken ut fra kjennetegn på naturen, enten du er på land, på fjellet eller på sjøen.
Børge Ousland er vel utvilsomt en av de nordmenn med mest og best erfaring innen friluftsliv og vi i O-fagspatruljen har fått hans beste tips og helt egen pakkeliste for korte eller lange turer i fjellet.
Når man ferdes i naturen er det fint å glemme alt som heter tid og bare la naturen gå sin gang. Men noen ganger kan det likevel være kjekt med litt teknologi. Vi har testen denne spennende klokken.
"Ut på tur, aldri sur" er ett av mange motto i O-fagspatruljen. Og det hjelper på humøret å ha det rette utstyret! Vi har testet fem forskjellige tremannstelt, og hjelper deg å finne det rette!
Svarthyll er eit tre som heilt siden middelalderen har vore kjent i Norge for å ha ein "legande" kraft. Her gir vi deg oppskriften på å lage saft av de svarte bærene du kan høste i september/oktober.
Norskekysten er et gedigent matfat! Og vi tenker ikke bare på fisk og krabber, nei det er så mye mer som er spiselig! Her får du oppskriften på å tilberede snegler til et nydelig måltid!
Overnatting i snøhule trenger verken være kaldt eller ubehagelig bare du vet hva du gjør! Og det gjør du etter å ha lest denne artikkelen, med informasjon du MÅ kunne for turer i vinterfjellet.
I vinterfjellet er det ekstra viktig å ha med det du trenger. Her gir vi deg en pakkeliste som dekker det du trenger å ha med deg på en vanlig dagstur og for overnattingstur, hytte til hytte eller i telt.
Skal du på tur til fjells, eller i skog og mark, er det viktig å kjenne til fjellvettreglene. Husker du ikke alle detaljer i farten, finner du dem her. Dette er regler en hver O-fagsmann og -kvinne må kunne!
Lyst på krabbe, men har ikke tid å gå ut på kvelden å lyse etter de store taskekrabbene? Lag heller suppe av strandkrabber! Smaker kjempegodt, og anbefales sammen med et glass hvitvin på date!