Saft av svarthyll

Svarthyll er et tre som helt siden middelalderen har vært kjent i Norge for å ha en "legende" kraft. Mange deler av treet har tidligere blitt brukt som legemiddel. Det aller beste synes vi er å lage saft av bærene - og det gjør du i løpet av september/oktober!

Slik ser det ut med mange modne klaser som henger på treet. Kutt av hele klaser og legg dem i kokende vann i gryta!

Svarthyll er opprinnelig ikke viltvoksende i Norge, men kom hit i tidlig middelalder. Den er derfor sjelden å finne viltvoksende i naturen, du finner den stort sett i tilknytning til hager. Ute i naturen vokser den stort sett der det tidligere har vært gårdsbruk eller en husmannsplass. Da er det garantert et gammelt tre som tidligere har blitt brukt som legemiddel. Svarthyllen blomstrer i juni/juli, og har modne, blåsvarte steinfrukter i store klaser i løpet av september.

For å lage saft, plukker du en passe mengde bærklaser og fyller en kjele med vann slik at det dekker bærene. Kok opp og la det småkoke i 5-6 minutter. Bærene sprekker etter hvert, men mos dem gjerne litt med en skje mot slutten av koketiden for å få innholdet godt inn i saften. Hvis du liker litt søtere smak, kan du gjerne tilsette litt sukker eller honning. Smak deg frem. Fjern bærene, og saften er klar til å drikkes. Det gjør ingenting om det er litt bær igjen i saftblandingen, det er bare ekstra snacks.

Fyll ein stor gryte, og du har saft til 20-30 personer!

Det kan være lurt å klemme bærene i et dørslag. Hell i sukker og smak deg fram!


Se flere artikler om temaet friluftsliv:

Forrige
Forrige

Test av tremannstelt

Neste
Neste

Mat i fjæra!