Å drive friluftsliv på månen er en slitsom affære. Med nattemperaturer på -173°C og dagstemperatur på +127°C er valget av antrekk noe man må tenke grundig over før man skal ut på tur. Til sammenligning er kaldeste målte temperatur på jorden -89°C, og den varmeste "kun" 58°C. (Les mer om temperaturrekorder her). 

Valget av sovepose er nok ikke så enkelt, her bør det satses på en såkalt "5-sesongers" og gjerne dun av beste kvalitet! Siden månens masse bare er 1/6 av jordens, er gravitasjonskraften også tilsvarende mindre. Sekken bør pakkes tyngst mulig. Gramjegerne kan bare gi opp, og må pakke med seg så mye unødvendig som overhodet mulig! O-fagspatruljen anbefaler å legge blysåler i forsvarets fotposer, dette vil i større eller mindre grad holde deg trygt nede på bakkenivå!
Sjansen for å se ville dyr må betegnes som forsvinnende liten, og det er heller ingen vegetasjon å snakke om. Skal du fyre opp et lite bål til pølsegrillingen, må du ta med veden selv. På den andre siden kan du ligesågodt la veden bli igjen hjemme: Månen har ingen atmosfære av betydning, og ild trenger som kjent oksygen for å eksistere!

Har du noen gang stått på jorden og lurt på hvordan det hadde vært å telte på månen?

Landskapet består av høyland (lyse områder) med tett i tett med kratre dannet av meteoritter for milliarder av år siden. Månens "hav" (mørke områder) som er sletter av størknet lava som fløt utover månen for flere milliarder år siden har oversvømt en del kratere og danner en fin jevn overflate, perfekt for de som ikke ønsker å bevege seg i ulendt terreng. Månejorden er svært fin og pudderaktig, med andre ord, myk å deilig å gå på.
Å finne vann ved kysten av månehavene kan være vanskelig, på månen har det aldri vært flytende vann så her bør man ha med seg MYE vann skal man på langtur. Utenom vann bør man også pakke med seg rikelig med oksygen! Som sagt er det ingen atmosfære på månen, og i likhet med flammer, trenger også du oksygen for å overleve. Siden det ikke er atmosfære er det heller ingen vind eller nedbør, gode nyheter for våte, forblåste vestlendinger. 

Å drive friluftsliv på månen er altså fryktelig slitsomt. Vi bør kanskje overlate dette til NASA og ekspertene. Men vi kan nyte månen fra jorda og observere dens innvirkning på livet her!
Ingenting er vel som å vandre i lys reflektert fra månen en kald og klar vinternatt. Observere at månen hever og senker havoverflaten (flo og fjære). Dette skjer på grunn av at månens gravitasjonskraft trekker på jorda, sammen med sola. Månen gir også solformørkelser som i uendelige tider har vært bakgrunn for overtro og mystikk. 
Den mest spektakulære opplevelsen får vi når det er total solformørkelse. Da dekker månen hele solens overflate. Neste totale solformørkelse kan sees 2. juli 2019. Den beste plassen å oppholde seg er i Sør-Amerika. En total solformørkelse kan sees uten beskyttelsesbriller, men pass på at du ikke observerer for lenge, lyset fra solen kan ødelegge øynene dine.
Måneformørkelse får vi når jorda skygger fra sola. Dette fenomenet forekommer ganske ofte sett i forhold til solformørkelser. Måneformørkelsen er heller ikke geografisk begrenset, den kan sees overalt på jorden, så lenge du har fri sikt til månen. Månen får en flott kobberrød farge når vi får en delvis formørkelse.
For å drive friluftsliv på månen må man være helt lunatic eller astronaut. Vi i O-fagspatruljen nøyer oss derfor med å observere naturfenomenene månen skaper, og priser oss lykkelig når månen reflekterer solens stråler ned på stien, der vi trasker i de sene nattetimer.
Kilder: www.nasa.org / Verdensrommet - en visuell guide til astronomi, Mark A. Garlick
Tilbake til toppen