O - f a g s p a t r u l j e n . n o

...for alle som syns o-fag var det beste faget på skolen!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hovedsiden Studietur 20 år etter Berlinmuren

 

Høsten 2009 reiser journalistene Lise Marit Kalstad og Svein Are Enes gjennom Øst-Europa, 20 år etter Berlinmurens fall. O-fagspatruljen har vært så heldige å få følge dem gjennom artikler som blir publisert på våre nettsider!

Drømmen om å reise i Øst-Europa ble født for flere år siden, da Svein og Lise var kolleger i studentavisa i Stavanger.

Mange av landene i Øst-Europa er tett knyttet til Norge gjennom EØS-avtalen og geografisk nærhet. Samtidig skiller deres historie seg betydelig fra vår. Mens vi har hatt en demokratisk utvikling basert på markedsøkonomi gjennom hele vår moderne historie har disse landene opplevd kommunisme og diktatur.

Reisen starter i Bulgaria og går gjennom Romania, Polen og Ukrania til Tyskland og 20-årsjubileet for murens fall i Berlin den 9. november.

For mer informasjon om Svein Are Enes og Lise Marit Kalstad, kontaktinformasjon og lignende, se denne siden.

 


Siste reisebrev, nyeste øverst:

 

Vårt østeuropeiske eventyr

Her er reiseruta vår! Stedene vi har blogget fra, er markert med rødt. Hvit tegnestift viser stedene vi har besøkt uten å blogge om det. Vi var på tur fra den 8. september til 21. november, her er ruta vi tok:

Les mer …
 

Folkefest for fløyel

17. november 1989 gikk 15.000 studenter i tog gjennom gatene i Praha. Inspirert av murens fall i nabolandet Tyskland bare noen dager tidligere, ropte studentene anti-kommunistiske slagord, og krevde regimets avgang.

Da de kom til en av hovedgatene i byen, ble studentene angrepet av væpnet opprørspoliti, og kort tid etter svirret ryktene om at en student var blitt drept.

Les mer …
 

Den store dagen

I årevis hadde vi drømt om 9. november 2009: 20 år siden Berlinmurens fall. Toppledere på besøk fra alle verdenshjørner. Tusen dominobrikker som symboliserer kommunismens fall. Et folkehav på Brandenburger Tor. En gedigen feiring av et samlet Europa.

Forventningene var skyhøye.

Ikke rart det ble en nedtur.

Les mer …
 

Drømmen om en topptur

På vår reise gjennom Sørøst-Europa lekte vi lenge med tanken om å ta en i fjelltur til Karpatene. Nærmest var vi i Lviv, der vi satte av tid og undersøkte transportmuligheter. Men det var denne togbilletten til Berlin, da. For å være sikre på at vi ankom Tyskland til avtalt tid, turte vi ikke å bli i Ukraina lenger. Nesten en uke før skjemaet satt vi oss på toget over polskegrensen, for å skaffe oss togbillettene ukrainerne nektet å selge oss. Dermed la vi Karpatene bak oss, uten at vi klarte å riste av oss drømmen om en hjemmkoselig trasketur i tynn luft. Slik fødtes plan B.

Les mer …
 

Homofile kjemper tøff kamp i Polen

– Vekk med homsene! Vekk med homsene!

Motdemonstrantene spytter ut slagordet med taktfast kraft. En av de mest ivrige tar sats og spurter mot muren av rutinerte politimenn. Han blir nærmest overfalt av pressefotografer før han når frem til politibetjentene som beskytter demonstrantene. Lyden av tretti-førti-femti kameraer er nesten øredøvende. Så blir det stille i noen sekunder, før det starter på nytt:

– Vekk med homsene, vekk med homsene!

Les mer …
 

Turist i Tsjernobyl

For 23 år siden var det en dødssone. Selv rustninger av bly kunne ikke beskytte mot verdens verste sivile atomkatastrofe.

Nå står vi her, bare 200 meter fra reaktor 4 og tar bilder. Av minnesmerket. Av reaktorrestene. Av sarkofagen som dekker de fortsatt ulmende atomrestene. Helt uten annen beskyttelse enn et måleapparat. Det er uvirkelig.

Les mer …
 

På historisk grunn

Leninverftet i Gdansk, nord i Polen er virkelig historisk. Det var her elektrikeren og fagforeningslederen Lech Walesa startet kampen mot det undertrykkende kommunistregimet. I 1980 organiserte arbeiderne på verftet seg for alvor. Og ni år senere tvang de det polske kommunistpartiet i kne, og banet vei for Berlinmurens fall.

20 år etter at folkeopprøret ble kronet med seier besøker vi verftet. Her står vi, to unge nordmenn som knapt husker bildene av murens fall flimre over tv-skjermen i 1989. Utenfor inngangen til stedet vi har lest så mye om i forkant av reisen.

Les mer …
 

Under polsk jord

– Hello?

Det er midt på lyse dagen. Likevel er det bekmørkt rundt oss på alle kanter. Hørte vi en lyd? Var det noe som rørte seg? Det er ikke meningen at vi skal være her. Inngangen til dette gamle underjordiske forsvarsbygget fra 1600-tallet er avstengt og låst.

Les mer …
 

Søndag i en svunnen tid

Fra sin kilde i Karpatene smyger elven Tisza seg elegant gjennom det grønne landskapet. Først vestover, så i bue sørover skiller den Ukraina fra Romania i sør og Ungarn i vest. Grensene her har vært flyttet utallige ganger gjennom Europas krigsherjede historie, senest da Sovjetunionen falt for knappe 20 år siden.

Les mer …
 

Jo større, jo bedre

Er du svak for det som er stort og hardt? Da vil du elske Bulgaria. Ved bredden av Svartehavet, sørøst i landet ruver Alyosha- monumentet midt i sentrum av Burgas. Statuen på den enorme sokkelen ble reist av russerne i 1953, til minne om deres falne soldater under den andre verdenskrig. Den er merket som skjær på lokale flykart og er den vanligste årsaken til nakkeskader i området.

Les mer …
 


Søk

Avstemming

Hvem er den beste TV-villmarkingen?
 

Lik oss på Facebook:

Facebook Fanbox 1.5.x.0