O - f a g s p a t r u l j e n . n o

...for alle som syns o-fag var det beste faget på skolen!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hovedsiden Friluftsliv Oppskrifter Saft av Svarthyll

Saft av SvarthyllSvarthyll er eit tre som heilt siden middelalderen har vore kjent i Norge for å ha ein "legande" kraft. Mange deler av treet har i tidligere tider blitt nytta som legemiddel. Det aller beste syns me, er å lage saft av bæra.

Svarthyll er opprinneleg ikkje viltvoksande i Norge, men kom hit i tidleg middelalder. Den er derfor sjelden å finne viltvoksende i naturen, du finn den stort sett i tilknytning til hager. Ute i naturen veks den stort sett steder det tidlegare har vore gardsbruk eller ein husmannsplass. Då er det garantert eit gammalt tre som tidlegare har vorte nytta som legemiddel. Svarthyllen blomstrer i juni/juli, og har modne, blåsvarte steinfrukter i store klaser i løpet av september.


For å lage saft, plukker du ein passe mengde bærklaser, og fyller ei kjele med vatn slik at det dekker bæra. Kok opp og la det småkoke i 5-6 minutt. Bæra sprekk etterkvart, men mos dei gjerne litt med ein skei mot slutten av koketida for å få innhaldet godt inn i saften. Om du liker litt søtare smak, kan du gjerne spe på med litt sukker eller honning. Smak deg fram. Fjern bæra, og saften er klart til å drikkast. Det gjer ikkje noko om det er litt bær igjen i saftblandinga, det er berre ekstra snacks!
 

Søk

Avstemming

Hvem er den beste TV-villmarkingen?
 

Lik oss på Facebook:

Facebook Fanbox 1.5.x.0