O - f a g s p a t r u l j e n . n o

...for alle som syns o-fag var det beste faget på skolen!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Plankton

Plankton er et fellesnavn for mikroskopiske planter og dyr som svever fritt omkring i havvannet. De er utrolig viktige for alt som lever i havet og forekommer ofte i ufattelig store mengder – vi snakker om hundretusener i én liter havvann!


Tett i tett med ørsmå planteplankton - mindre enn øyet kan se!

Noen ganger er de så mange at de kan farge sjøen grønn, og andre ganger kan de være lysende. Morild er for eksempel små alker som sender ut lys når de blir forstyrret, slik at du kan se dem som lysende prikker i vannet i mørke kvelder. Andre produserer giftstoffer, og det kan føre til at for eksempel blåskjell ikke kan spises.


Dette bildet viser algeoppblomstring i Skagerak.Legg merke til strømningene.

Enkelte år kan det plutselig skje en så enorm produksjon av enkelte giftige arter, at nesten alt levende dør når de kommer i kontakt med dem. Fiskene svømmer gjerne unna, mens de fastsittende organismene dør, og det samme kan skje med fisk i oppdrettsanlegg.


En kraftig forstørret zooplankton.

Planteplankton produserer 90% av alle karbohydrater i sjøen, og de beites eller spises av zooplankton og mindre dyr. Disse igjen blir spist av andre dyr, og slik fortsetter spiralen å forplante seg oppover i næringskjeden til fisk og oss selv når vi spiser fisk til middag.

 

Søk

Avstemming

Hvem er den beste TV-villmarkingen?
 

Lik oss på Facebook:

Facebook Fanbox 1.5.x.0