O - f a g s p a t r u l j e n . n o

...for alle som syns o-fag var det beste faget på skolen!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hovedsiden Biologi Havet Golfstrømmen

Golfstrømmen

Vi som lever i Norge kan takke Golfstrømmen for at vi kan bo her. De som ikke tror det, kan bare ta en titt på Grønland som ligger på samme breddegrad, og som er nesten helt dekket av en isbre. Derfor er det også på sin plass å si noe om Golfstrømmen, for den betyr så enormt for livet langs kysten vår.

Ved ekvator ståler solen rett inn på jordkloden, og luften blir varm og stiger til værs. For å erstatte den oppstigende luften, suges det inn ny fra begge sider av ekvator. På grunn av at jordkloden roterer fra vest mot øst, blir ”erstatningsluften” dreid vestover fordi den ikke greier å følge med i rotasjonen, og den blir til vind. Denne vinden kalles passaten, og den blåser varm vind over Atlanterhavet skrått inn mot ekvator der den presser vann vestover og inn i Mexicogulfen. Herfra er det bare en vei ut, og det er i sundet mellom Cuba og Florida, og slik får den varme vannstrømmen retning mot Norge. Noe vann bøyes inn i Nordsjøen, men mesteparten strømmer nordover langs kysten vår der den gir et mildt klima, men vannet i strømmen langsomt avkjøles.

Til slutt kommer strømmen opp i Barentshavet og inn i polbassenget hvor den blir islagt. Den fortsetter under isen og passerer Nordpolen, for så sammen med is å strømme nedover Grønlands østkyst. Isen smelter ikke før strømmen kommer ned mot Canada, og siden kaldt vann er tyngre enn varmt, synker det kalde polvannet og strømmer sørover under den varme Golfstrømmen som går i motsatt retning. Det kalde vannet kommer ikke skikkelig opp til overflaten før det kommer ned mot ekvator, der det erstatter det vannet som strømmer vestover mot Mexico, og så er kretsløpet sluttet.

Foruten denne langsomme strømmen langs kysten, skapes det også lokale tidevannstrømmer når vannet skal ut og inn trange fjorder. Vi har mange slike fjorder, den mest kjente er Saltstraumen ved Bodø, men også Moskenstraumen i Lofoten er usedvanlig kraftig. Slike tidevannsstrømmer skaper helt spesielle livsvilkår langt innover i fjordene, og det kan sammenlignes med de forholdene som finnes ytterst på skjær og holmer, hvor bølgene skaper lignende urolige forhold.

 

Søk

Avstemming

Hvem er den beste TV-villmarkingen?
 

Lik oss på Facebook:

Facebook Fanbox 1.5.x.0