O - f a g s p a t r u l j e n . n o

...for alle som syns o-fag var det beste faget på skolen!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hovedsiden

Hvordan lage en snøhule?

Overnatting i snøhule trenger verken være kaldt eller ubehagelig bare du har planlagt turen og har med vanlig godt vinterutstyr inkludert skift. Snøen isolerer godt, så temperaturen i hulen ligger rundt null grader - selv om det er minus tjue og storm ute! Du kan bruke en helt vanlig sovepose så lenge du har et tykt liggeunderlag.Det er mye arbeid å grave en god hule, men gleden er stor når arbeidet er ferdig!

En overnattingshule trenger større skavl enn et nødly. Den kan graves på mange forskjellige måter, med én eller flere innganger og benker på tvers eller langs av skavlen. Det mest praktiske er å grave seg inn øverst i en skavl som er 4-5 meter høy. Da er det lett å bli kvitt all snøen du graver ut, siden det legger seg i skråningen bak deg. Men styr unna større skavler enn dette, der er det fare for at snøen raser ut.Høye fotposer er veldig praktisk. Da blir du ikke så våt og kald på knærne.

Slik gjør du:

Riss opp åpningen i snøen der du skal grave. Grav en ”inngang” som er akkurat så stor at den høyeste personen går klar av taket og ikke tar borti med skuldrene. Taket bør være minst 75 cm tykt inne på skavlen. Ut fra dette lager du en skisse på snøen og graver etter den.

Skjær ut blokker når du graver. Disse bruker du senere til å tette åpningen med. Grav et par meter rett inn og begynn med å utvide hulen innerst og på siden for å lage liggebenkene. De bør være i skritthøyde, ha stor nok takhøyde til at du kan sitte på benken med rett rygg og være brede nok til at du ikke kommer borti veggen med soveposen.

Ytterveggen bør være minst 30-40 cm tykk, men skav ikke av så mye med en gang. Spar noe til finpuss av taket. Fotgropen trenger ikke graves lenger enn 1,5 meter inn langs med benkene. Resten av plassen kan brukes til kokeapparat og oppbevaring. Taket skal være jevnt hvelvet. Alle skarpe kanter og større ujevnheter må fjernes slik at det ikke begynner å dryppe ved varmegrader.


Slik ser den ferdige snøhulen ut i tverrsnitt.

Lag et krypehull som er drøyt en halv meter høyt nederst i åpningen ved å skjære ut et hakk en halv meter opp på sidene av åpningen slik at du får lagt på plass en blokk som er litt bredere enn åpningen. Den øverste blokken kan du vente med å sette på plass til du er ferdig med å lage mat på kokeapparatet.

Ta med to blokker inn for å tette åpningen innenfra når dere legger dere. Før dere legger dere, må ski og staver samles på ett sted og stikkes godt ned i snøen slik at de ikke blåser bort eller snør ned. Spadene tar dere med inn i hulen.

Kilde: Freia/DNT, Turtips for hele familien.

 

 

Søk

Avstemming

Hvem er den beste TV-villmarkingen?
 

Lik oss på Facebook:

Facebook Fanbox 1.5.x.0