O - f a g s p a t r u l j e n . n o

...for alle som syns o-fag var det beste faget på skolen!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Boobies!

Tekst og foto: Andreas Kalvig Anderson

Andreas er en flink patruljemann som for tiden er ute og seiler fra Martinique til Stavanger. Han har lovet å levere noen artikler til O-fagspatruljen.no. I tillegg kan du følge med på bloggen hans: http://seiling.andreaskalvig.no/

Boobies eller entall Booby er en vanlig sjøfugl her i karibien. Den som finnes her nede heter Brown Booby (Sula leucogaster). De kan bli opp til 76cm lange, men har et relativt lite vingespenn. Ved landing og letting kan de virke veldig klumsete.  De bruker ofte klipper og andre avsatser for å lette.

Det de kjennetegnes best på er sin spesielle måte å fange fisk på. De kan stupe ned i havet fra mange meters høyde. Vingene legges bakover slik at kroppen blir som en torpedo og skyter ned i vannet med stor fart for å fange små fisk og blekksprut. De legger seg helst opp mot vinden slik at de kan henge nesten stille og se etter fisk før de stuper ned. De har luftputer under huden på hode som er med på å dempe sjokket ved kontakt med sjøen. Utseendemessig ligner de veldig mye på våre egne havsuler, men er ikke i slekt. De vi har hjemme i norge tilhører en annen slekt, Morus, som på fint kalles Gannets. Boobies legger 1 - 2 egg, ofte i et liten reir av jord og leire. Par holder gjerne sammen i flere år og har veldig avansert og kurtisering. De er for det meste rolige, men kan fra tid til annen lage en liten kvakke- eller gryntelyd.

Navnet stammer trolig fra det spanske slang ordet bobo, (dunce. eng.), som på norsk betyr en som er litt treig og lærer seint. De har fått dette navnet fordi de er lette å fange. Historier om skipbrudne som har overlevd ved å fange boobies er mange.

En av de mer kjente er kanskje om kaptein Bligh på Bounty, som sammen med sine trofaste menn ble offer for mytteri.

Fuglen har igjen gitt navn til en spesiell type feller som også brukes til å fange eller skade de som ikke følger godt med, altså boobytrap.

 

Søk

Avstemming

Hvem er den beste TV-villmarkingen?
 

Lik oss på Facebook:

Facebook Fanbox 1.5.x.0