O - f a g s p a t r u l j e n . n o

...for alle som syns o-fag var det beste faget på skolen!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hovedsiden Geografi Diverse Jordens krumning

Jordens krumning

Som vi alle vet er jorden rund, men for oss små mennesker ser den helt paddeflat ut fra der vi står. Men jorden krummer seg faktisk mer enn du kanskje tror! Ta for eksempel Mjøsa - Norges største innsjø - som er 117km lang: Denne krummer seg opp litt over 200 meter på midten. Tar man den korteste linjen mellom Lillehammer i nordenden og Eidsvoll i sør, vil den gå 196 meter under vannoverflaten akkurat midt i mellom! Skulle man derimot bygge ett tårn eller høyhus i Lillehammer, der man skulle kunne se helt til Eidsvoll, måtte dette være hele 780 meter høyt! Og det er uten å tenke på eventuelle høydedrag som ligger imellom!

Faktisk er jordens krumning såpass "stor" at selv en flystripe på en flyplass vil bøye seg opp på midten på grunn av jordens krumning! En flystripe på 3km vil løfte seg 20cm midt på i forhold til endene. Til sammenligning er rullebanene på Gardermoen 3 600m og 2 950m. Sjekker man om stripa er rett med en vater, vil den hele tiden være hundre prosent i vater - men altså likevel bøye seg litt rundt jorden! Facinerende, syns vi i O-fagspatruljen! :)

Det er nok ikke hver dag man ser jordens krumning slik som dette! Det er nemlig litt "juks" - bildet er tatt med et fiskeøyeobjektiv.

På den samme måten vil man viss man sitter ved strandkanten og ser på båter i det fjerne gjennom en god kikkert, kun se den øverste delen av båten. Det er selvsagt derfor utkikksposten i gamle båten og for eksempel hvalfangerskuter var høyt oppe i masten. Og dagens radarer sitter også så høyt opp på båten som man kommer.

Ett annet eksempel: Er du ute og ror på et blikkstille hav, vil du ikke kunne se vann lenger enn 4-5 kilometer vekke. Dette er horisontlinjen din. Er det andre ute og ror i en annen robåt, må dere være nærmere hverandre enn ti kilometer for i det hele tatt å kunne se hverandre - samme hvor mye dere står og speider etter hverandre.

Fyrtårn langs kysten vet vi jo er høye bygg. Men selv ett fyrtårn som er 50m høyt, vil man ikke kunne se lyset fra lenger enn 25km vekke.

Kilde: Kremen av topper, Erik W. Thommessen / Wikipedia

 

Søk

Avstemming

Hvem er den beste TV-villmarkingen?
 

Lik oss på Facebook:

Facebook Fanbox 1.5.x.0