O - f a g s p a t r u l j e n . n o

...for alle som syns o-fag var det beste faget på skolen!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hovedsiden Biologi Planteriket Huldreblom - en liten hulder

Huldreblom - en liten hulder

Navnet i seg selv er bedøvende vakkert på denne orkideen. Poetisk og mystisk på  samme tid. Akkurat som blomsten. Huldreblomen er ufattelig sjelden, men kan dukke opp hvor som helst hvor den finner gode vekstvilkår. Men du skal lete lenge rundt i Norges land for å finne den. Er du heldig og finner den, og vender tilbake året etter er den sannsynligvis borte, akkurat som huldra. Du må nyte øyeblikket når du har den foran deg. Kikker du inn i kronbladenes blomsterprakt, skal det være mulig å se huldra, ifølge gamle sagn om blomsten!!

Jeg befinner meg i Buskerud og en ivrig lokal botaniker viser meg fram til en lokalitet dypt inne et skogsterreng. Vi går av stien og følger et lite bekkedrag. Og der foran oss rett ved bekken vokser det syv huldreblomer på en liten mosetue. Jeg blir lamslått. Så liten!! Jeg hadde forventet meg planten større og mer prangende. Jeg ble formelig nødt til å begrave nesen i mosen for å ta selve blomsten i øyesyn. Min lokale guide fortalte meg at han noen år tidligere hadde vist denne lokaliteten til to gamle amatørbotanikere som var rundt 80 år. Den ene av dem, hadde drømt nesten i hele sitt liv om å få se denne spesielle orkideen. En livsdrøm gikk endelig i oppfyllelse, opplevelsen ble så sterk at han begynte å gråte!

Utbredelse og forekomst
Huldreblomen lever et underjordisk liv, og på de fleste lokalitetene blomster den bare sporadisk. Vanligvis blomstrer den bare etter fuktig og milde vårer. Dette gjør det vanskelig å følge med på dens forekomst.  Men i Snåsa og Buskerud er det forekomster av planten som blomstrer regelmessig. Skal du få se den i blomstring må du imidlertid oppsøke den i slutten av juli og begynnelsen av august. Men du kan også finne den blomstrende i helt inn i september måned. Og skal du finne den, bør du oppsøke moserik gammelskog, gjerne på kalkrik bergrunn. Huldreblomen er imidlertid også funnet i furuskog, fjellbjørkeskog og bøkeskog. I Norge er Huldreblomen registrert fra Aust-Agder i sør til Finnmark i nord. Det er større sannsynlighet for å finne huldreblomen østafjells, men den er også funn av planten i Sogn.

Foto: Stig Frode Olsen

Tilhører orkidefamilien
Alle orkideer har et samliv med sopp i røttene, og soppen hjelper orkideen med nærings- og vannopptak. De fleste planter har evnen å produsere sukker i fotosyntesen, men det forutsetter at de har klorofyll, det grønne fargepigmentet. Huldreblomen mangler dette pigmentet(i likhet med noen få andre planter) og det er lett å se på den bleke og fargeløse stengelen og bladene. Hos huldreblomen er også leppen, et større kronblad som funger som landingsmerke for bestøvende insekter, plassert øverst i selve blomsten, og ikke nederst som er vanlig hos orkideer. Selve blomsten lukter svakt banan. Man vet foreløpig ikke hvilke insekter som bestøver huldreblom, men man mistenker humler siden de er blitt observert sittende i selve blomsten.

Kan du hjelpe?
Huldreblomen er selvsagt fredet og står på rødlisten som omhandler truede arter. Skulle du være så heldig å finne denne planten bør du straks kontakte miljøvernavdelingen i Fylket eller Norsk botanisk Forening for å få funnet registrert. Kanskje bør alle kikke litt nøyere etter neste gang de vandrer i skogen. Spesielt dersom de er i gammel og urørt granskog, og se gjerne ekstra nøye langs bekkedrag. Hittil er det registrert over 100 voksesteder i Norge, kanskje du kan være med på å øke dette tallet?

 

Søk

Avstemming

Hvem er den beste TV-villmarkingen?
 

Lik oss på Facebook:

Facebook Fanbox 1.5.x.0