O - f a g s p a t r u l j e n . n o

...for alle som syns o-fag var det beste faget på skolen!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hovedsiden Studietur Norge Akvariet i Bergen

Akvariet i Bergen

I Bergen, nærmere bestemt Nordnesbakken 4, kan man finne et hav av forskjellige dyrearter. Tropiske, arktiske, svømmende, vaggende, søte, farlige og tøysete. Akvariet i Bergen hardet meste en O-fager kan ønske seg! Det første man møter er akvariets hovedattraktsjon, de sjarmerende pingvinene. Vi kommer akkurat tidsnok til foringen, men det er ikke alle som er veldig sultne og det er vanskelig å komme seg opp til matmor på grunn av glattisen. Glattisen resulterer i et par komiske knall og fall, men de som er sultne nok ofrer seg gjerne for et par "blåmerker".

Det finnes totalt åtte pingviner i akvariet, noen er single mens andre har kjærester. Pingvinens "frieri" har et hendelsesforløp lik dette: Hannen finner en fin liten stein, den fineste han kan finne. Så må han finne en hunn som ikke er opptatt. Gå bort til henne og legge steinen foran henne. Plukker hun den opp er de kjærester, overser hun den må hannen bite i det sure eplet og fortsette jakten.  Selv om de fleste pingviner foretrekker det andre kjønn, har det hendt at to av samme kjønn finner sammen. I en tysk zoo hadde et lykkelige par av samme kjønn adoptert en stein som de passet på som om den var deres eget egg. 

Pingvinene har steinkobbene som nabo. De er trent opp til å spille fotball, stupe fra høyder, vaske bassengkanten og vinke fint adjø til publikum. Vitus (bildet under) med sine 15 år er eldst og født i akvariet.  


I nederste etasje kan man også se steinkobbene leke seg i vannet gjennom tjukke glassvegger. Det er deilig å slappe litt av og observere selens grasiøse bevegelser i vannet.  


Inne er det avdelinger med akvarier i forskjellige størrelser. Både de eksotiske og norske artene er godt representert. Spesielt stas for de små og o-fagspatruljen er det lille akvariet med Nemo og gjengen hans, her bruker vi alltid litt ekstra tid!  


Norsk havfauna har fått egene etasje og det er et vakkert skue. I det runde rommet kan man se forskjellige typer havbunn og miljø. Den pelagiske sildestimen er aldri i ro, her svømmes det natt og dag. Noen få makreller kjører samme stil og følger med lasset.  Pelagisk fisk er betegnelsen på fisk som jager fritt i de åpne havområdene. Silden er en utpreget stimfisk og opptrer i enorme mengder. Dette har gjort silden til føde til fisk, sjøpattedyr, sjøfugl og oss mennesker. Knurren har fått sitt navn fordi den lager en knurrende lyd når den kommer på land. Knurringen er et resultat av vibrasjoner i svømmeblæra.  

I nederste etasje finner vi øgler, slanger og en liten apekattfamilie med tvillinger. Slangene ligger som regel å slapper av i varmen, mens noen få krokodiller tar seg et kjølende bad i bassenget. Frem til høsten 2009 har de også en egen krokodilleutstilling, faktisk en av verdens største! O-fagspatruljen liker helst å se krokodiller legge ned gnuer som passerer elveleier eller avlevere strupetak på små, uskyldige firbeinte som drikker ved vannhullet. Her inne ligger de for det meste i ro og ser deg rett inn i øynene. Hvem vet hva de tenker på... Krokodillene er plassert bak grått gitter og rommet er dårlig belyst. Her kunne det vel vært gjennomført litt mer publikumsvennlig?  

 
Vannvaranen Newton ble funnet i en do til en familie i Bergen og ble hentet av akvariet. Dette er verdens nest største øgleart og kan lett bite av en finger eller to. 
 

 
Iguanaen er regnskogens største øgle og forsvarer seg med å bruke halen som pisk!
 
Akvariet i Bergen er vel verdt et besøk. Det er veldig barnevennlig og det passer oss i O-fagspatruljen fint. Her kan man springe rundt, få med seg foringen, ta på fisker, krabber og sjøanemoner, lage kondens og fettmerker på samtlige glassvegger og la nysgjerrigheten få fritt spillerom! Det serveres selvsagt også is i caféen og det er ingenting som en god dessert etter en dag med så mange spennende inntrykk!

Praktiske opplysninger:  

Priser:
Voksne 100,-
Barn 75,-

Åpningstider:
Sommeren (1. mai – 31. aug.) alle dager fra 9.00 – 19.00
Vinteren (1. sept. – 30. april) alle dager fra 10.00 – 18.00

 

Søk

Avstemming

Hvem er den beste TV-villmarkingen?
 

Lik oss på Facebook:

Facebook Fanbox 1.5.x.0