O - f a g s p a t r u l j e n . n o

...for alle som syns o-fag var det beste faget på skolen!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Tips om isfiske

Isfiske er en flott mulighet for å nyte naturen og friluftslivets gleder, attpåtil er spenningen for å få fisk alltid der - selv om isfiske ofte er veldig mye is og lite fisk.

Det er onsdag og sola skinner. Vi har med stikke, bor og en god del entusiasme. På Nøklevann i Østmarka skal det være store sjanser for å få ørret, abbor eller røye. Det kjennes som påske når vi stryker over vannet og solstrålene varmer godt i ansiktet, men isfiske kan også fort bli en kald fornøyelse, skikkelig klær og utstyr er derfor nødvendig. Å holde seg varm er førsteprioritet på isfiske, en god dunjakke, tjukk fleece eller termodress tar seg av den jobben.En god dunjakke og et par styrkedråper gjør godt hvis fisken ikke biter.


På beina kan vi fint anbefale forsvarets fotposer med såle av liggeunderlag, inkluder et par kartanker nedi og det skal mye til for å fryse! Ta også med noe å sitte på som for eksempel ligge- eller sitteundelag eller en solid stolsekk.Bygg en benk av snøen og legg et liggeunderlag på toppen. Da vil du holde deg god og varm, også etter at solen har gått ned.


Isbor må man ha. Vi anbefaler et isbor der man kan skifte ut bladene dersom de begynner å bli sløve, skjæreblad som har vinkling er absolutt best. Stikke er det også lurt å bringe med seg og på stangen kan det henge en røyeblink med maggot på. Maggot får du hos din lokale sportsbutikk og kommer i bokser med ca. 250 stykk. Maggoten festes med kroken gjennom den siden som er tykkest, da holder seg lenge på kroken og man slipper å bytte agn hele tiden.Slik fester du maggoten.

 Boks med maggot koster rundt 30 kroner.


Å finne en god fiskeplass er ikke lett. O-fagspatruljen bruker å ta seg en tur rundt på vannet for å se etter gamle hull, og finner vi blodspor ved et hull er det bare å sette i gang! Skal man bore eget hull er det et par ting man må huske på. Fisken oppholder seg der det er mest næring, fiske er derfor ofte bedre der vannet er grunnt. Bor flere hull dersom du ikke får noe fisk, det hjelper på motivasjonen og man øker sjansene for å få napp. For å få fiskens oppmerksomhet er det lurt å sende sluken et par ganger ned i bunnen, da vil det virvle opp løsmasser som tiltrekker seg nysgjerrig fisk.Bor gjerne flere hull. Er det 10 cm is er den trygg, bortsett fra stavis. Stavis
kan være tjukk, men er allikevel usikker og forekommer på våren rett før isen smelter.


Det er vanskelig å gi noe svar på når det er best å fiske. Ørretten er i slaget rett etter at isen har lagt seg og på vårisen. Om vinteren er den stort sett i ro på bunnen. Abboren skal bite best fra grålysningen og 2-3 timer fremover og om ettermiddagen. Det er som sagt vanskelig å gi noe fasitsvar, men ingenting er som å treffe på plass og tid. Og skulle det ikke bli noe fiske kan man fint ta til takke med den flotte naturopplevelsen!

Alexander Næss er isifske-entusiast og patruljemann. Her er noen av Alexanders tips for skitt fiske:


- Senke snøret til bunns et par ganger. Det tiltrekker fisken!
- Fisk i forskjellige lag i vannet. Det er viktig å variere for å pirre fiskens nysgerrighet.  
- 2-3 maggoter holder på en krok.
- Har du med unger bør man velge vann med mye abbor, da er det større sansynlighet for å få napp!
- Kjøp et skikkelig bor! Ingenting er så skuffende å ikke komme gjennom isen eller at det blir ødelagt etter kort bruk.

Husk også fiskekort som du finner elektronisk på nettstedet inatur.no (http://www.inatur.no). Betal og print ut bekreftelsen!

 

Søk

Avstemming

Hvem er den beste TV-villmarkingen?
 

Lik oss på Facebook:

Facebook Fanbox 1.5.x.0