O - f a g s p a t r u l j e n . n o

...for alle som syns o-fag var det beste faget på skolen!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hovedsiden Friluftsliv Diverse Fakta om Børge Ousland

Fakta om Børge Ousland

O-fagspatruljen er så heldige å ha fått selveste Børge Ousland med på laget! Patruljegeneralene Espen og Bjarte er store fans av Børge - og imponert over hans fantastiske merittliste. Når man leser dette, kan man lett forstå hvorfor National Geographich Adventure har beskrevet ham som vår tids ledende polfarer.

Husk å følg med på www.o-fagspatruljen.no framover - vi vil legge ut friluftslivsartikler fra Børge Ousland!

Børge Ousland, født 31. mai 1962, vokste opp på Nesodden utenfor Oslo. Etter gymnaset tok han utdannelse om dykker og arbeidet fra 1984 til 1993 som metningsdykker i Nordsjøen. Dette var svært krevende og til tider risikofylt arbeid. I 1986 deltok han i et eksperiment som simulerte et dykk ned til 360 meter under havflaten. I perioden 1989 - 1991 var Børge Ousland tilknyttet Marinejegerkommandoen.

Sammen med dykkerkollegaene Agnar Berg og Jan Morten Ertsaas gikk Børge Ousland i 1986 på ski over Grønland. På 37 dager gikk de fra Agmassalik på østkysten til Umanak på vestkysten. I luftlinje er distansen 800 km. På den tiden var det få som hadde gått over innlandsisen etter at Fridtjof Nansen og fem ledsagere først gjorde det i 1888.Børge Ousland - en ekte patruljemann!


Neste ekspedisjon var i 1990 å gå fra over polisen fra Ellesmere Island i Canada til Nordpolen, uten å motta forsyninger underveis. Med på denne ekspedisjonen var Geir Randby og Erling Kagge. Randby måtte hentes ut etter en skade, slik at det var Kagge og Ousland som sammen gjennomførte turen på 58 dager (8. mars - 4. mai 1990). Ingen hadde tidligere gjort en slik tur, som i luftlinje var på 800 kilometer.

I 1993 forsøkte Ousland sammen med Agnar Berg å gå på ski over drivisen fra Frans Josef Land til Svalbard. Ekspedisjonen måtte imidlertid avbrytes på grunn av for mye åpent vann.

Om turen til Nordpolen i 1990 hadde vakt oppmerksomhet både i Norge og i utlandet, var det for intet å regne i forhold til oppmerksomheten Ousland ble gjenstand for etter hans soloekspedisjon uten etterforsyninger til Nordpolen i 1994. Han startet fra Kapp Arktichesky i Nord-Sibir 2. mars 1994 og kom fram til Nordpolen 52 dager senere, den 22. april. Børge er den første som har nådd Nordpolen alene. Siden denne turen har Børge Ousland på heltid arbeidet med ekspedisjoner og oppgaver knyttet til disse.

Neste utfordring var å bli den første som alene og uten støtte krysset Antarktis fra kyst til kyst, via sydpolen. I 1995 måtte Ousland som følge av en frostskade gi tapt etter at sydpolpunktet var passert. Imidlertid ble han med dette den første som hadde gått alene og uten etterforsyninger til begge poler.

I 1996 - 1997 maktet han å gjennomføre krysningen, alene og uten etterforsyninger. Starten var 15. november på Berkner Island i Weddelhavet, med målgang i Mc Murdo ved Rosshavet 17. januar. Da hadde han vært underveis i 64 dager og tilbakelagt en distanse på 2845 kilometer. Laveste temperatur underveis var minus 56 Celsius. Ved starten veide pulken 178 kilo. Høydeste punkt lå på ca 3400 meter over havet.

Ingen hadde heller klart å gå alene over Arktis, fra Sibir til Canada via polpunktet, før Ousland gjennomførte turen i 2001, på 82 dager.

To ganger har Børge Ousland klatret til over 8000 meters høyde i Himalaya (Cho Oyo i 1999, i 2003 måtte han snu like under toppen av Mount Everest).

I 2002 dro Børge og Thomas Ulrich til Patagonia i Chile for å undersøke området med tanke på en ny ekspedisjon for å se om det var mulig å krysse den sydlige Patagonske innlandsis, verdens tredje største isbre etter Antarktis og Grønland.

Året etter, i 2003, klarte de to som de første i verden å krysse innlansisen i Patagonia uten etterforsyninger. Ekspedisjonen startet med kajakk fra Tortel, over innlandsisen med ski og pulk, og 54 dager senere padlet de med kajakk ut til Puerto Natales. Kombinasjonen med Thomas som fjellklatrer og Børge som polfarer ga full utttelling på denne vanskelige ekspedisjonen, som bla. innebar en 600 meter lang rapell. I august 2004 kom beretningen om ekspedisjonen i National Geographic Magazine, Børges tredje artikkel i bladet.


Ein tydelig stolt general Bjarte poserer sammen med helten Børge Ousland.

I 2006 la Børge i vei på en av sine aller hardeste og vanskeligste utfordringer. Nordpolen vinterstid. Denne ekspedisjonen var lenge blitt sett på som en umulig oppgave på grunn av det konstante mørket og den bitende kulden. Sammen med sørafrikaneren Mike Horn, startet han fra Kapp Arktchesky 22 januar. I stummene mørke bevegde de seg over den lumske isen, svømte over råker, sov i plastpose for at utstyret ikke skulle ise ned, og gikk med hodelykt i halvannen måned i strekk. Etter flere isbjørnbesøk, brekte ski, temperaturer ned til minus 40 grader og en infeksjon som nær tok livet av Mike Horn, nådde de to Nordpolen 23 mars som de første til å gjøre dette i løpet av vintermånedene. Deres suksess har føyd til et nytt kapittel i den arktiske historien – og er et av høydepunktene i Børge Ousland’s imponerende liste med utfordringer.

I 2007, etter mer enn to års kamp for å få tillatelelser fra russike myndigheter, startet Børge og Thomas Ulrich på en gammel drøm; Å følge i Fridtjof nansen og Hjalmar Johansens fotspor gjennom Frans Josef Land. Thomas og Børge startet på Nordpolen 1ste mai. Etter halvannen måned over lumsk sommeris nådde de Eva Liv, den nordøstligste øya i arkipelagoet. Herfra fulgte de Nansens rute gjennom øygruppen til de nådde Kapp Flora helt i syd 24 juli. På Kapp Flora ble de liggende i hele tre uker å vente på den 44 fot lange seilbåten Athene som nådde de to først 13 august. I denne perioden ble maten opprukt og de to måtte leve av hva de kunne fange selv. Etter å ha seilt over Barentshavet til Murmansk (for å stemple passene), nådde de igjen Norge. På Nordkapp dro Thomas hjem, mens Børge seilte videre til Bodø, hvor han satte seg på sykkelen og syklet gjennom Norge til hjemstedet i Oslo. Børge nådde Oslo 18 september.

Børge Ousland er beskrevet som vår tids ledende polfarer av National Geographich Adventure (Februar, 2006)

Børge Ousland lever av å holde foredrag. For eksempel er han blant de få som fremmes gjennom " National Geographic Speakers Bureau", som er en del av National Geographic Society. I Washington. Han har også holdt flere foredrag for Royal Geographic Society i London.

Børge Ousland har maktet å gjennomføre sine ekspedisjoner ikke minst som følge av grundige forberedelser, med vekt på trening, bearbeiding og utvikling av utstyret samt riktig sammensatt ernæring.

Bøker:

* Umanak, 1987
* Nordpolen: en mann og isen, 1994
* Alene over Antarktis, 1997 (forord av Sir Edmund Hillary)
* Alene over Nordpolen, 2001 (Forord av Reinhold Messner)
* Skrubbsulten, 2005
* Vinter uten nåde, 2006
* I Nansens spor. Fra Nordpolen til Oslo, 2008

Filmer:

* Nordpolen det siste kappløpet 1991.
* Alene til Nordpolen 1994. (Førstepris i Dijon Adventure Film Festival).
* Alene over Sydpolen 1997.
* Det store hvite 2001. (Førstepris i Moscow Adventure Film Festival og i Torello Mountain Film Festival).
* Patagonia, reisen til verdens ende, 2005 (Førstepris i Moscow og Bulgaria Adventure film festival)
* I Nansens skispor. (Produsert av NRK, 2009)

Artikler:

* National Geographic Magazine, March 1991: The hard way to the North Pole
* National Geographic Magazine, March 2001: Solo across the North Pole
* National Geographic Magazine, August 2004: Big Ice
* National Geographic Magazine, August 2006. North Pole Winter trip
* National Geographic Magazine, January 2009. Chasing Nansens Gost.

Børge Ousland har mottatt flere internasjonale priser for sine ekspedisjoner.

 

Søk

Avstemming

Hvem er den beste TV-villmarkingen?
 

Lik oss på Facebook:

Facebook Fanbox 1.5.x.0