O - f a g s p a t r u l j e n . n o

...for alle som syns o-fag var det beste faget på skolen!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hovedsiden Biologi Dyreriket Lunde (Fratercula arctica)

Lunde (Fratercula arctica)

Lundefuglen er kanskje en av vår vakreste fugl. Denne lille sjøpapegøyen med det flotte nebbet kan sjarmerer enhver i senk med sin raske flukt og klumsete gange.  

En voksen lunde blir mellom 28 - 35 cm lang og utvikler et vingespenn på 50 - 60 cm. De bygger ikke reir, men benytter seg av huler i jorda som de graver ut. Fra april til august befinner de seg i kolonier langs norskekysten fra Vestlandet til Nord - Norge. Da er hekkingen i gang og det ene egget skal legges, lunden legger faktisk bare ett egg! Og det skal finnes føde. Egget legges i mai - juni og ruges av begge foreldre, her er det likestilling for alle penga! Unge blir inni det mørke rugekammeret i ca. 40 døgn og må oppholde seg der i ca. 40 døgn etter at den er klekket, først da kan den flakse avgårde. Den eldste registrerte lunden ble hele 29 år!  De fleste hulene er dekket av vegetasjon, men noen velger også å bruke steinura. De kan grave opp til 2 meter lange ganger.  


Nebbet til lundefuglen er nok det folk flest kjenner igjen arten på. Under paringstiden utvikler hunne og hannen et ytre hornlag på nebbet, vakkert stripet i gult, rødt og blått. Den med et flott nebb stiller da sterkt i kampen om en make!  Etter endt hekking felles denne flotte fargeprakten siden den vil være til besvær når de dykker etter fisk.  

Sviktende forekomst og overfiske av tobis har ført til at lundefulg bestanden har stagnert. Denne karen ser derimot ut til å ha funnet rikelig med mat! 

Visste du forresten at unger som forlater hulen om sommeren og faller i sjøen er som godt som fortapt. Det har seg slik at ungene ikke kan svømme! En sjøfugl med svømmehud mellom tærne som ikke kan svømme, hørt om noe så paradoksalt? Utenom faren for å falle i vannet må de også passe seg for ravn og svartbak, heller ikke de voksne lundene kan føle seg trygge fra disse to eminente yrkesmorderne. 

 

Søk

Avstemming

Hvem er den beste TV-villmarkingen?
 

Lik oss på Facebook:

Facebook Fanbox 1.5.x.0