O - f a g s p a t r u l j e n . n o

...for alle som syns o-fag var det beste faget på skolen!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hovedsiden Anbefalt pensum

Pensumbøker

Naturfoto - Digital kameraglede, Ole Jørgen Liodden - 2008

Ole Jørgen Liodden fra Valdres er ute med nordens første lærebok i digital naturfoto. Vi i O-fagspatruljen syntes dette virket lovende og tok et nesedykk ned i lukkertider, blender og hvitbalanse.  

Boken er oversiktelig delt inn i 13 kapitler som har sin egen fargekode. Dette gjør det enkelt og greit å slå opp på ønsket kapittel. Å kunne fange et øyeblikk ute i naturen stiller store krav til fotografen, scenen er ikke statisk eller oppstilt og det kameratekniske bør sitte i nevene - også med votter på!

Naturfotodelen har alt en naturfotograf kan ønske seg. Grundig gjennomgang av landskapsbilder, fotografering av fugler og dyr, makrofotografering, ute i felten og hvordan behandle og publisere bilder. Gjennom de vakre bildene til Liodden får vi inspirasjon og nyttig lærdom mens vi blar i boken. Spesielt tekstboksen "I felten"  er blant O-fagspatruljens favoritt. Her gir Liodden flere gode tips og triks blant annet om lokale forhold, hvordan kle seg riktig og kamuflasjefotografering.  

O-fagspatruljen anbefaler denne boken til alle med digitalt speilrefleks, og ett ønsker om å forevige naturens mangfoldige kunstverk.

Av: Bjarte Bjørgen Olsen

 

Dyrelivet i havet, Frank Emil Moen & Erling Svensen - 2008

I det våte element ferdes vi ofte på overflaten, men de eventyrlystne og nysgjerrige dykker ned i sjøen og oppdager en helt ny verden! Frank Emil Moen og Erling Svensen har vært på oppdagelsesferd under havflaten i mer enn tyve år, noe som har resultert i 608 sider om livet i havet.

Denne boken er spekket med flotte fotografier fra forfatterne og tekstene er spennende og interessante. Spesielt de lyseblå tekstboksene med "fun facts" er morsom lesning. Viste du for eksempel at fisken hvitting kalles havets kylling på grunn av sitt hvite, delikate kjøtt? Og vi som trodde tunfisk var havets kylling!

Boka er delt inn i svamper, nesledyr, ribbemaneter, flatormer, slimormer, leddormer, pølseormer, leddyr, bløtdyr, armføttinger, mosdyr, pigghuder, ryggstrengdyr og fisker. Systematikken av artene er grundig og de gir oss også en innføring i marine naturtyper. Det faglige nivået er meget høyt, og sammen med morsomme fakta og flotte bilder resulterer dette i et praktverk om livet under havoverflaten. Anbefales sterkt for alle som interesserer seg for det våte element!

Boken ble lansert i sin femte utgave i 2008 med hele 160 ekstra sider.

Av: Bjarte Bjørgen Olsen

 

Rovfugler og ugler i Nord-Europa, Stig Frode Olsen - 2007

Stig Frode Olsen er utdannet biolog og har siden han var liten gutt vært lidenskapelig interessert i dyr og fugler. I tyveårsalderen kombinerte han interessen med fotografering. Det har ført til en rekke førstepriser som naturfotograf - og denne pensumboken!

Rovfugler og ugler i Nord-Europa tar for seg alle rovfugler og ugler som hekker i Nord-Europa. Utenom faktadelen om hver enkelt art kan vi få innblikk gjennom fotografen selv. Olsen deler sine opplevelser med de forskjellige artene med leseren, det skal ikke mye til for at leseren drømmer seg vekk til et kamuflasjetelt der en musvåk utfordrer en hønsehauk til kamp! 

Kombinasjonen med harde fakta, opplevelsene til fotografen og de flotte bildene gjør denne boken til utrolig spennende lesning. Bildematerialet viser ikke bare hver enkelt art, men også hvilken biotop artene holder til. Hver art har også fått rundt hele ti bilder, med mange fluktbilder!     

Denne boken bør være obligatorisk for alle fugle- og naturinteresserte O-fagere. Du kan lese mer om boken og Stig Frode Olsen på www.raptorphoto.com.

Av: Bjarte Bjørgen OlsenPelsjegerliv, Helge Ingstad - 1931

Beretningene fra juristen som bestemte seg for å leve som pelsjeger i fire år har satt spor i mang en friluftssjel. Boken Pelsjegerliv var Ingstads debut og kom ut i 1931 - heldigvis går ikke naturopplevelser ut på dato!

Ingstad skildrer store og små hendelser rundt Nord-Canadas indianere og pelsjegere. Av de fire årene tilbringer Ingstad ett år sammen med "the caribou-eaters" (Reinsdyreterne). Han blir fort en populær mann og tar del i indianernes dagligliv som hovedsaklig består av jakt, husflid og jakt - nevnte jeg jakt? Ingstad har med denne boken klart å foreviggjøre urbefolkningen i Nord-Canada. Et folk som levde i harmoni med naturen og livnærte seg av den. Det er trist å tenke på at denne verden, slik den er beskrevet, ikke lenger eksisterer. 

Ingstad berømte sitat kan gjøre en hver patruljemanns øye fuktig: "Her er min kano, mine garn, mitt gevær og mine hunder. Skogene, elvene og vannene står til min rådighet. Jeg sitter i skjorteermene foran teltet og føler meg som en millionær."

Boken anbefales på det sterkeste - særlig foran ett knitrende bål ute i villmarken!

Av: Bjarte Bjørgen Olsen

Villmarksboka, Lars Monsen - 1998 og
Kart, kompass og GPS - 2008 (revidert utg.)


Lars Monsen trenger ingen presentasjon. Hans glede og entusiasme har han delt med oss gjennom flere tv-program og spennende bøker med kanovelt og store vinterbål. I Villmarksboka ligger grunnlaget for Monsens prestasjoner. Her får man en generell innføring i friluftslivets utfordringer og gleder, men boken er også for den erfarne fjellgeit.

Monsen skildrer hvordan han bare spiste hundefor en hel uke i en liten bisetning, det sier litt om hvor mye denne karen har opplevd. I Villmarksboka står rett og slett nesten alt du trenger å vite for å drive friluftsliv. Sammen med tusenvis av gode tips har også Monsen hard-testet en del utstyr der dommen ikke alltid er like bra.

Suppler også gjerne med "Kart, kompass og GPS". Denne boka kommer i et hendig format så det skulle ikke være umulig å få plass til den i sekken. Husk at man lærer seg mye bedre å orientere ute i skogen og på fjellet enn hva man gjør ved å lese på sofaen i en lun stue. Pass på at du får med deg den reviderte utgaven slik at du får gleden av GPS-kapittelet!

Og husk at "Det amerikanske forsvaret brukte Lars Monsen som fasit da de utviklet GPS."

Av: Bjarte Bjørgen Olsen

 

 

 

 

 

Søk

Avstemming

Hvem er den beste TV-villmarkingen?
 

Lik oss på Facebook:

Facebook Fanbox 1.5.x.0