O - f a g s p a t r u l j e n . n o

...for alle som syns o-fag var det beste faget på skolen!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hovedsiden Friluftsliv Nyttig kunnskap Forskjellige typer liggeunderlag

Forskjellige typer liggeunderlag

 

I mange tilfeller er et solid liggeunderlag det som avgjør om natta blir en god eller mindre god opplevelse. Selv om det ikke er veldig mange grader under null, er det mye varme som forsvinner ned i bakken med et dårlig liggeunderlag. Selv den beste soveposen veier ikke opp for mangel på isolasjon mot moder jord.

Når man skal finne det perfekte liggeunderlaget er det mange ting som skal med i vurderingen. Vekt kontra isolasjon er selvfølgelig det viktigste å tenke på, men også hvor mye slitasje underlaget tåler og selvfølgelig prisen teller med før turen går til butikken.

Kategorier

I hovedsak kan man dele inn underlagene i to kategorier, nemlig såkalte selvoppblåsende liggeunderlag og celleplastunderlag. I tillegg er et skikkelig reinskinn absolutt verdt å ta med i vurderingen så lenge det er snakk om vinterturer. Her kommer en kort vurdering av fordeler og ulemper med de ulike typene.

Selvoppblåsende
Selvoppblåsende liggeunderlag finnes i mange varianter og prisklasser. Felles for alle er at de har et lukket kammer som fylles med luft. Det gjør at de er svært behagelige å sove på. Det er nok dessverre den eneste positive siden med disse underlagene. For at dette kammeret skal holde på lufta, må det nødvendigvis være tett. Å våkne med et slapt underlag under seg er en kjip opplevelse man for ettertiden unngår. Et selvoppblåsende liggeunderlag er oftest svært ømfinglig for kvister, gnister og andre spisse gjenstander som man kan komme borti på tur. Mange av disse underlagene er også svært kalde om vinteren fordi det kreves mye energi for å holde lufta inni varm. Dersom du bare skal på telttur og da helst i den varme årstiden, er selvfølgelig selvoppblåsende liggeunderlag en utrolig komfortabel måte å tilbringe natta på. De aller fleste produsenter av friluftsutstyr har slike underlag i sitt sortiment. Mange av dem har mistenkelig store likheter der det kun er logoen som skiller. Therm-a-Rest vil av mange karkateriseres som originalen, og har mange gode modeller i alle størrelser og typer. Prisen er relativt høy, men kvaliteten henger heldigvis med. De siste årene har produsenten Exped kommet med dunfylte underlag som får veldig skryt fra mange hold både fordi de er varme og myke å ligge på. Dessverre er prisen relativt stiv.

Celleplast
Liggeunderlag laget av celleplast finnes i et utall varianter og prisklasser. Alt fra bensinstasjoner til den proffeste friluftsbutikken har denne typen underlag i sitt sortiment. Felles for alle er at de isolerer godt i forhold til vekta og prisen. I de fleste tilfeller tåler de også mye juling men gir selvfølgelig ikke samme komforten som oppblåsbare underlag gjør. Til sommerbruk duger det aller meste, mens det til vinterbruk kreves 1,5-2 cm for å få tilstrekkelig isolasjon. To tynne underlag kan selvfølgelig erstatte ett tykt. Tester viser at mange av disse underlagene er nærmest identiske på alt bortsett fra prisen. Undersøk derfor hos ulike forhandlere før du slår til. Sikre kort er Ridge Rest fra Therm-a-Rest og Bamse Extreme fra Ajungilak/Mammut.Bamse Extreme fra Ajungilak (t.v.), Ridge Rest (midten) og Luxury Camp (t.h.) fra Therm-a-Rest.

Reinskinn
Har du tilgang på reinskinn til en overkommelig pris, er dette en sikker vinner til skikkelig vinterbruk. Kanskje det lukter litt og du får gjerne et hår eller fem i suppa, men ingenting slår varmen fra et skikkelig reinskinn.

Er du på tur i skogen, kan et godt underlag av granbar under liggeunderlaget gjøre natta til en drøm. Dette vil selvfølgelig øke isolasjonen betraktelig samtidig som komforten øker tilsvarende.

Med disse små tipsene bak øret, er det bare å begi seg ut på handletur. Ta butikkekspeditørens skryt med en klype salt, og stol på o-fagspatruljens velprøvde tips.

God tur, og sov godt!
 

Søk

Avstemming

Hvem er den beste TV-villmarkingen?
 

Lik oss på Facebook:

Facebook Fanbox 1.5.x.0