O - f a g s p a t r u l j e n . n o

...for alle som syns o-fag var det beste faget på skolen!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hovedsiden Friluftsliv Nyttig kunnskap Blåsevær og temperatur

Blåsevær og temperatur
Kvikksølvsbarometeret, og andre redskaper vi bruker til å måle temperaturen med, tar ikke hensyn til vær, vind og sårbar menneskehud. Spesielt vinden kan ha en farlig effekt når det blåser opp fra nord og det er da man må passe seg for å ikke få forfrysninger. Her presenterer vi to tabeller som kan være kjekke å pugge utenatt når man skal ut på tur. Den er selvfølgelig tilpasset Beaufortskalaen som du kan lese om her.


Er det 15 blå og det blåser stiv kuling er følt temperatur 30 blå. Indeksen vil variere noe ved sol.

 


Tabellen viser hvor mange minutter det tar før det er en risiko for forfrysning. Spesielt ansiktet og hendene er utsatt!

Kjennetegn for overflatisk forfrysning er stikkende smerte og hvit, kald og stiv hud. Når huden tines blir den rød. Er det skikkelig kaldt og man er flere på tur er det viktig at man er obs på slike faresignaler, sjekk derfor turkameraten(e) dine jevnlig. Den mer alvorlige graden, dyp forfrysning kjennetegnes ved følelsesløs hud og at den er hard og voksfarget. Når huden tines blir den rød og man får blemmer. Er uhellet ute er første prioritet å få opp kroppstemperaturen, gå innomhus hvis det er mulig. En kopp med noe varmt å drikke hjelper også godt på. IKKE gni på forfrosset hud. Varm opp med egen eller andres kroppstemperatur, med varmeflasker såvidt over kroppstemperatur eller med varme plagg.


Litt intim nærkontakt er bare fint på tur. Her varmes kalde og slitne føtter opp med billig kroppsvarme.

Det er også viktig å tenke på at allerede kald hud som eksponeres for ekstrem kulde øker sjansen for å få forfrysning. Effekten vind har på omgivelsene er et bra eksempel på hvor viktig det er å kle seg med vindtette klær, spesielt om vinteren. Bruk sunn fornuft når du er ute i blåsevær og minusgrader. Og husk: Blåser det liten storm og termometeret viser 50 kalde bør du vurdere å holde deg innendørs!

Kilde: Enviroment Canada

 

Søk

Avstemming

Hvem er den beste TV-villmarkingen?
 

Lik oss på Facebook:

Facebook Fanbox 1.5.x.0