O - f a g s p a t r u l j e n . n o

...for alle som syns o-fag var det beste faget på skolen!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hovedsiden Friluftsliv Nyttig kunnskap Pakkeliste for Kong Vinter

Pakkeliste for Kong Vinter

  

Listen dekker det du trenger å ha med deg på en vanlig dagstur og for overnattingstur, hytte til hytte eller i telt. Når man er på tur om vinteren kan været fort slå seg vrangt og da nytter det ikke å slåss imot. Skulle uhellet være ute og du må grave deg ned er det derfor viktig å ha med seg nødvendig sikkerhetsutstyr.

OBS: Du har vel husket å pugge fjellvettreglene? :)


Klikk på pakkelisten forå laste den ned som pdf-fil.

For overnattingsturer ute vinterstid har O-fagspatruljen en del tips som kan gjøre tilværelsen litt enklere:

Heng vått yttertøy ute over natten, neste morgen kan du bare børste av isen og ta på deg en rimelig tørr jakke. 

Bytt undertøy på overkroppen når du skal slå leir og ved lange pauser. Ha derfor alltid ett tørt skift lett tilgjengelig i sekken. 

Bruk fleecegenser eller dunjakke ved kortere pauser. O-fagspatruljen går alltid med "pauseklær" øverst i sekken. Dunjakke har en ekstra fordel med at den kan tas utenpå jakken. 

Fryser du lett? Ta med to liggerunderlag. Bruk fleecepose i soveposen. Ta på deg duntøfler. Spring et par runder rundt teltet før du legger deg i soveposen! 

Fyll drikkeflasken med varmt vann og lag en deilig varmeflaske. Tre de våte ullsokken utpå, legg den i soveposen og våkne opp til tørre sokker neste morgen. 

Hold deg i jevn aktivitet slik at du ikke blir svett i de tørre klærne. Ikke stå og frys men gjør noe med det!

Alltid ha et tørt skift i sekken til når du skal inn i soveposen.

Pakk alt tøy vanntett.

Ha faste plasser for utstyr i sekken og i jakken slik at du selv i mørket vet hvor ting er og skal ligge.  

Har du med deg fotoapparat og overnatter i hytte bør du la det ligge en stund i sekken før du tar det ut. Kondens kan ødelegge kamera og objektiv. 

Skal du fyre primusen i innerteltet kan du bruke korkunderlag for å stabilisere primusen og for å hindre at primusen smelter hull i teltgulvet. Husk å forvarme utenfor teltet (evt. i ytterteltet). Renset bensin brenner best! OBS: Vær alltid VELDIG forsiktig ved bruk av brenner i telt og husk alltid å ha kniven lett tilgjengelig dersom uhellet er ute! 

En dunjakke mister sine egenskaper og blir ubrukelig om den blir våt. Er det mildvær og nedbør er en ullgenser og jakke utpå den beste kombinasjonen. Husk at ull holder på varmen selv om det er vått! Flere lag varmer bedre enn ett - så ta gjerne med to ullgensere i stedet for èn tykk.


Til slutt vil O-fagspatruljen minne deg på at man ikke alltid trenger å ha det nyeste og "beste" utstyret på markedet. Det viktigste er at det fungerer og gjør jobben slik at du kan konsentrere deg om det viktigste, nemlig naturopplevelsen!
 

Søk

Avstemming

Hvem er den beste TV-villmarkingen?
 

Lik oss på Facebook:

Facebook Fanbox 1.5.x.0