O - f a g s p a t r u l j e n . n o

...for alle som syns o-fag var det beste faget på skolen!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hovedsiden

Møter med verdens største kattedyrJeg er i Bhandavgarh, langt inne i hjertet av India. Langsomt ruller jeepen vår langs en smal støvet skogsvei. Veien er omkranset av tett løvskog. Bare enkelte bambusbusker og lianer her og der røper at løvskogen tilhører de mer sydlige breddegrader. Med ett høres nærmest bjeffende varsellyder fra de alltid tilstedeværende axishjorter inne i skogen. Vi visste hva det betydde: Et stort rovdyr beveger seg inn i den tette skogen. Det kan være en tiger, men også en leopard. Med ett høres en dyp avsindig brøling fra skogen. Lyden er nærmest sjokkartet og både dens dybde og kraft forteller at det er selveste ”Shere Kahn” som er ute på jakt. Vikningen er ufattelig: Umiddelbart reiser hårene seg på ryggen og en følelse av panikk tar tak i en. ”Urgenene” har tydeligvis fortsatt makt i kroppen, selv om vi sitter aldri så trygt i jeepen. Nærmest en flodbølge med axishjorter og aper styrter ut fra skogen. De har også panikk, og det med god grunn, og krysser den smale skogsveien foran jeepen i stor fart. Vi stirrer intens, mens pulslagene nærmest hamrer i kroppen. Skogen er for tett.


Langsomt ruller vi videre med alle sansene åpne, for så å stoppe. På ny høres en brøling som gir samme sjokkbølger blant dyrene i skogen. De styrter fram i vill panikk. Og der i en lysning mellom de utallige løvtrærne anes en stripet kropp. Parkvokteren gir beskjed om å stanse jeepene.

Tigeren vil etter all sannsynlighet krysse veien. Etter bare noen få minutters venting skrider tigeren fram fra skogen. Kikker mot oss et lite øyeblikk før den resolutt og verdig krysser skogsveien. Hele opplevelsen føles som et eventyr tatt rett ut av Jungelboka. Faktisk befinner vi oss ikke langt Kanha hvor Kipling fikk sin inspirasjon til sin berømte bok.


Tidlig på morgenen neste dag befinner jeg meg på elefantryggen. En hunntiger er oppdaget i et elveleie. Eneste mulighet for å nærme seg er via elefantryggen. Sittende på en liten plattform 3-4 meter over bakken på en vandrende koloss er en høyst spesiell opplevelse. Tett bambuskratt nærmest pisker bar hud. En skulle nok hatt langbukser på her. Møysommelig presser de store elefantene seg inn i bambuskrattet for deretter å bli styrt ned i en bratt skråning mot det uttørkede elveleiet. Her nede i skyggen ligger hunntigeren.  Etter hvert blir den omkranset av 4-5 elefanter, på inn til 10 meters hold! Fortsatt er tigeren ufattelig rolig. Den er tydeligvis veldig selvsikker og trygg på at elefantene ikke utgjør noen fare. Den slikker poten bedagelig, tydeligvis opptatt med morgenstellet


Av og til kikker den opp mot oss på elefantryggen. Vi ser hverandre inn i øynene. Men det er en fred og ro over hele scenen i motsetningen til kvelden før. Tigeren reiser seg opp og labber opp til kanten på elvejuvet. Der legger den seg ned og blir liggende i samme høyde som oss på elefantryggen. Her har den fulle kontroll samt hele oversikten!Avstanden er nå ikke mer enn 4-5 meter. Og jeg blir nødt til å zoome ned til minste forstørrelse for å få med hele tigeren i søkerbildet. Med ett føler jeg meg litt mer sårbar, seinest i går ble jeg fortalt at den tidligere dominant hannen her i tigerreservatet, hadde til og med angrepet elefanter!!

Siste dag i parken blir en hunntiger oppdaget liggende i høyt gult gress på en slett omkranset av skog og på begge sider. To halvstore unger lå bedagelig på siden av den. Av og til lekte de med morens hale og prøvde å fange den på typisk kattungers vis.

Det var seint på ettermiddagen, og muligens ville tigeren ut på jakt etter hvert. Selv om en død og delvis oppspist sambarhjort lå skjult i gresset ifølge parkvokterene.  Den var drept for 4-5 dager siden. Sambarhjorten har gjerne en vekt på over 300 kg og er et stort måltid selv for en tigerfamilie.

Endelig reiser tigermoren seg resolutt opp for raskt å forsvinne i det høye gresset. Tigeren er på vei mot skogen og må krysse veien hvor vi står. Masse veistøv virvles etter hvert opp. Håpefulle turister på nyankomne jeeper prøver desperat å komme til for å få et glimt av den stripete katten. Plutselig er tigeren rett foran oss ved veikanten. Omgitt av støvsky flekker den tenner mot oss mens den knurrer advarende. Beskjeden er ikke til å ta feil av. Hold dere i ro!  Med ett tar den sats og nærmest hopper over veien før den i fullt firsprang forsvinner inn i skogen på andre siden. Ungene er forlatt og tigermor er på jakt, og lyden av varslende påfugler akkompagnerer tigeren mens den forsvinner inn i skogtykningen. Hele seansen ble fanget inn av kameraet og bildene ble et stilstudie i rå kraft og eleganse


 I India sies det at du er heldig dersom du får se en tiger etter tre dagers opphold i et tigerreservat. Jeg har for min egen del hørt om flere som har tilbrakt opptil 14 dager i tigerreservater uten å ha sett snurten av en tiger. I Bhandavgarh tigerreservat sies det derimot at man er uheldig dersom man ikke ser en tiger etter tre dagers opphold.


På vei tilbake til Jodphur deler jeg kupe med blant annet en gammel indier. Det ble en lengre samtale om forholdene i India. Til slutt kunne jeg ikke dy meg lenger og spurte om han hadde sett tiger noen gang. Han kikket på meg og svarte at det hadde han gjort flere ganger. Han bodde tross alt ikke så langt i fra tigerreservatet jeg hadde besøkt. Det ble også naturlig å spørre ham hva han syntes om å ha tiger som nær nabo, og alle problemene den skapte både for buskap og mennesker. Han kikket lenge på meg over de små brilleglassene som satt langt ned på nesen før han svarte. Han syntes synd på tigeren! Ingenting var tigerens feil. Det var vi, vi mennesker, som hadde presset den inn i alt for små områder hvor det var for lite vilt. Dermed var det ikke tigerens feil om den ble nødt til å ta en eller annen ku, eller for den saks skyld et menneske. Tigeren hadde rett til å leve og spise som alle andre skapninger på denne kloden. Målløs ble jeg sittende mens ordene sank inn. Tenk om denne tankegangen fra den lille kloke mannen hadde nådde fram og festet seg hos rovvilthaterne i Norge!
 

Søk

Avstemming

Hvem er den beste TV-villmarkingen?
 

Lik oss på Facebook:

Facebook Fanbox 1.5.x.0