O - f a g s p a t r u l j e n . n o

...for alle som syns o-fag var det beste faget på skolen!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hovedsiden

Autofokusen - hvordan brukes den?

 

Vi tar utgangspunkt i navnene fra Canon sin navngiving. De forskjellige måtene kan ha forskjellige navn fra merke til merke, men fungerer stort sett akkurat likt.

På vanlige digitale speilreflekskamera har man tre forskjellige valgmuligheter for autofokus (AF). Fokuseringen aktiveres ved å trykke lukkerknappen halvt ned, for One shot må man slippe for å kunne fokusere på nytt. Bruker man AI servo eller AI focus unngår man det siden kameraet vil fokusere kontinuerlig.  

Enkeltbilde autofokus (One shot)

Dersom motivet er stillestående er One shot å foretrekke. Når du har fokusert på fokuspunktet kan du også komponere bildet slik du vil ha. Haken ved One shot er at dersom objektivet skulle finne på å bevege på seg må man fokusere på nytt. One shot passer fint til landskapsbilder og portrettbilder.      

 Her er det fokusert på modellen og deretter komponert for å få skyene med.  


Følgefokus (AI servo)

AI er en forkortelse for artificial intelligence - altså basert på kunstig intelligens. Følgefokus er fuglefotografens venn! Bildebrikken vil da kontinuerlig følge objektet man har fokuspunktet rettet mot. En Canon 300mm f2.8 kan klare å holde objektivet skarpt i en fart på 50 km/t helt inn til 8 meters avstand! AI servo brukes til sport og fuglefotografering.  AI servo følger objektet. Her er det bare for fotografen å holde storjoen innenfor fokuspunktet!
Les mer om fotografering av fugler i flukt her.  


Enkeltbilde/følgefokus (AI focus)

Har du kameraet stilt inn på AI focus vil den fungere som One shot helt til du eller objektet som er i fokuspunktet beveger på seg, den enkelt og greit veksler mellom One shot og AI servo! Problemet her er at det fort kan bli litt upålitetlig. Men AI focus har også sine bruksområder. For eksempel hvis man skal ta bilder av objekter som kanskje kommer til å flytte på seg.  Her er det praktisk å bruke AI focus siden krykkjen satt stille og rolig før den plutselig bestemte seg for å ta til vingene.  


Manuell fokusering

I gamle dager måtte man vri fokusringen manuelt, men manuell fokus har også i disse digitale tider sitt bruksområde. Noen ganger er objektet du vil ta bilder av gjemt bak trær eller siv, en fugl innerst i en rørskog kan være AF'ens skrekk. Under dårlige lysforhold og nattfotografering kan det også være lurt å ta kontroll over fokusen selv.   Her fokuserte jeg manuelt på grunn av forstyrrende siv i forgrunnen.  


Hvordan virker autofokusen i ett speilreflekskamera?

Motivet analyseres innenfor et område i sentrum av bildebrikka. Det er skillelinjene til kontrastene som gir informasjon til bildebrikka, er området diffust oppfattes det av brikka som uskarpt. Kameraet vil derfor fokusere slik at kontrastlinjene (f.eks. grensen mellom mørkt og lyst område) er så smale som mulig. Du har kanskje opplevd at AF'en jager frem og tilbake under dårlig lysforhold. Siden lite lys gir lave kontraster vil kameraet slite med å fokusere.  

Å få skarpe bilder avhenger ikke bare av AF, men også lukkertiden! Les mer om lukkertider her.

 

Søk

Avstemming

Hvem er den beste TV-villmarkingen?
 

Lik oss på Facebook:

Facebook Fanbox 1.5.x.0