O - f a g s p a t r u l j e n . n o

...for alle som syns o-fag var det beste faget på skolen!

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk
Hovedsiden

Oppskarping av bilder - High Pass


Oppskarping av bilder kan lett gjøres i photoshop. De fleste bruker da Unsharp Mask, eller Smart Sharpen. Jeg vil i denne artikkelen vise deg et annet alternativ som gir bildet litt mer smell og punch! For å kunne gjøre dette bør du selvfølgelig ha en versjon av photoshop og litt kunnskaper om redigering. Husk at et bilde bør i utgangspunktet være skarpt, bilder med bevegelsesuskarphet eller som bare er ute av fokus er umulige å få særlig skarpe. Photoshop kan gjøre så mangt, men å ta skarpe bilder er det fotografen som må ta seg av!

Åpne bildet du vil skarpe i Photoshop. Det første man da må gjøre er å opprette en kopi av originalbildet velg Layer -> Duplicate layer og det vil bli opprettet en bakgrunnskopi. Effekten vil da gjøres på en kopi og vil ikke endre originalbildet ditt. Tips: Etter du har skarpet opp bildet kan du klikke på øyet til venstre for bakgrunnskopien. Du vil da kunne se effekten og justere hvis du ikke er fornøyd.

Marker bakgrunnskopien med et klikk og velg Filters -> Other -> High Pass. Man kan nå justere effekten på oppskarpingen.

Slik ser det ut etter du har valgt High-pass. Her justerer man effekten. Jeg har valgt verdien 0,4 for at effekten skal bli for mye av det gode. Pass på at du ikke skarper bildet for mye! Prøv deg litt frem med ulike verdier for å se forskjellen. Det er ikke fint med et overoppskarpet bilde.

Etter å ha velgt radiusverdi velg du deretter egenskap for bakgrunnskopien. Dette gjøres i layers - vinduet fra Normal til Hard Light, eventuelt Soft Light dersom du synes at effekten blir for mye.

Det ferdige resultat kan sees her:Før (over) og etter (under).
 

Søk

Avstemming

Hvem er den beste TV-villmarkingen?
 

Lik oss på Facebook:

Facebook Fanbox 1.5.x.0